Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In Codul fiscal, in categoria venituri din investitii se cuprind urmatoarele tipuri de venituri :
- Venituri din dividende
- Venituri din dobânzi
- Castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate
- Câștiguri din transferul aurului de investiții
- Venituri din lichidarea unei persoane juridice
Probabil cele mai frecvente tipuri de investitii sunt : veniturile din dobanzi, veniturile din transferuri de titluri si dividendele.
Sa le analizam pe rand.
1.Venituri din dividende
Veniturile din dividende rezulta ca urmare a calitatii de asociat/actionar intr-o societate comerciala.
Veniturile din dividende se supun urmatoarelor taxe:
a) impozit 8% care se retine la sursa de catre societatea platitoare si se vireaza la buget.
b) in functie de incadrarea in plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute a dividendelor efectiv incasate, se poate datora si contributia la sanatate 10%.
Am scris delaliat aici despre modul de taxare a dividendelor aici: Impozitul si CASS la dividende in 2024.
2.Veniturile din dobanzi
Desi adesea cand folosim termenul de dobanzi ne gandim la depozitele bancare, din punct de vedere al legislatiei fiscale dobanda are un inteles mai complex si cuprinde:
- dobanzi obținute din obligațiuni;
- dobânzi obținute pentru conturile curente, conturi escrow, depozitele la vedere, colaterale și la termen, inclusiv la certificatele de depozit;
- suma primită sub forma de dobândă pentru împrumuturile acordate;
- dobânzi obținute din instrumente alternative de investire de tipul structurilor (depozite structurate) în care este legat un instrument derivat cu un depozit;
- alte venituri obținute din deținerea de titluri de creanță.
Taxarea dobanzilor se realizeaza dupa cum urmeaza:
Tip dobanda | Taxare |
Dobanda bancara, la vedere, cont curent sau la termen | Impozit 10% (se retine la sursa) si eventual CASS daca venitul din dobanzi alaturi de alte tipuri de venituri depasesc cumulat plafoanele de 6,12 sau 24 de salarii minime. CASS 10% se aplica la plafonul respectiv: 6,12, sau 24 salarii minime. |
Dobanzi din obligatiuni | Impozit 10%, eventual CASS la plafoanele de 6/12/24 salarii minime Exceptie: titluri de stat – scutite de impozit (vezi Fidelis) |
Dobandă pentru imprumuturile acordate | Impozit 10%, eventual CASS la plafoanele de 6/12/24 salarii minime |
3.Castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate
Atunci cand efectuezi transferuri de titluri de valoare, de exemplu ai vandut un anumit numar de actiuni la societea X, datorezi impozit pe castigul obtinut din tranzactie si in functie de incadrarea in plafoanele de 6/12 sau 24 de salarii minime poti datora si CASS in procent de 10% aplicabil plafonului depasit.
Sunt considerate ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite în România sau în străinătate, următoarele:
Tip venit | Baza de calcul a impozitului | Cota |
Venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate emise de rezidenti români | Diferența pozitivă/negativă realizată între valoarea de înstrăinare/prețul de vânzare și valoarea lor fiscală, după caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzacției și costuri legate de transferul de proprietate aferente împrumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative. | (i) 1% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) 3% asupra fiecărui câştig daca perioada este mai mica de 365 de zile de la data dobândirii |
Veniturile din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, realizate printr-un intermediar definit potrivit legislaţiei în materie, rezident fiscal român sau nerezident care are în România un sediu permanent ce are calitatea de intermediar, la care persoana fizică are deschis contul. | Diferenţa pozitivă/negativă dintre veniturile realizate din poziţiile închise şi cheltuielile aferente acestor poziţii, evidenţiate în cont, pentru fiecare tip de contract şi scadenţă, indiferent dacă acesta a ajuns sau nu la scadenţă. | (i) 1% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) 3% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate daca perioada este mai mica de 365 de zile de la data dobândirii |
Pe langa impozitul pe venit, daca castigul din aceste tranzactii cumulat cu alte tipuri de venituri depaseste plafoanele de 6/12/24 de salarii minime, atunci se mai datoreaza CASS 10% la plafoanele respective.
Important! Intermediarii definiţi potrivit legislaţiei în materie, societăţile de administrare a investiţiilor, societăţile de investiţii autoadministrate, administratorii de fonduri de investiţii alternative, rezidenţi fiscali români sau nerezidenţi care au în România un sediu permanent ce are calitatea de intermediar au obligatia de a calcula câştigul/pierderea pentru fiecare transfer/operaţiune efectuat/efectuată pentru contribuabil, sa retina la sursa, sa declare impozitul si sa il plateasca la buget.
Persoana fizica nu mai are practic nici o obligatie aici in ce priveste impozitul, ea va fi doar informata de intermediar cu privire la castigul obtinut. Este insa importanta aceasta informatie pentru ca persoana fizica sa poata depune declaratia unica in cazul in care datoreaza si CASS.
4.Castiguri din transferul aurului de investitii
Câștigul/pierderea din operațiuni cu aur de investiții, definit potrivit legii, reprezintă diferența pozitivă/negativă dintre prețul de vânzare și valoarea fiscală, care include și costurile aferente tranzacției.
Castigul net anual din transferul aurului de investiții se impoziteaza cu 10%.
Nu generează venituri impozabile transferul de titluri de valoare și/sau aur de investiții la momentul dobândirii acestora cu titlu de moștenire ori donație.
5.Venituri din lichidarea unei persoane juridice
Acest venit din lichidarea unei persoane juridice se realizeaza atunci cand o persoana fizica este asociat intr-o societate care isi inceteaza activitatea.
Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezintă excedentul distribuțiilor în bani sau în natură peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
Se consideră venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, și veniturile obținute în cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decât cele primite ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturi.
Venitul impozabil reprezintă diferența între distribuțiile în bani sau în natură efectuate peste valoarea fiscală a titlurilor de valoare.
Venitul impozabil obținut din lichidarea unei persoane juridice de către acționari/asociați persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezintă distribuții în bani sau în natură ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturi se impun cu o cotă de 10%, impozitul fiind final. Obligația calculării, reținerii și plății impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat și reținut la sursă în cazul lichidării persoanei juridice se plătește până la data depunerii situației financiare finale la oficiul registrului comerțului, întocmită de lichidatori, respectiv până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost distribuit venitul reprezentând reducerea capitalului social
Important privind contributia la sanatate la veniturile din investitii
Pentru anul 2024, daca o persoana obtine venituri din dividende, chirii, investitii, alte surse – cu exceptia veniturilor obtinute din activitati independente, trebuie sa cumuleze aceste venituri si sa verifice daca se incadreaza in plafoanele de 6/12 respectiv 24 de salarii minime.
6 salarii: 19.800 lei, CASS = 10%*19.800 lei = 1.980 lei
12 salarii: 39.600 lei, CASS =10%* 39.600 lei = 3.960 lei
24 salarii: 79.200 lei, CASS = 10%* 79.200 lei = 7.920 lei
Daca aceste venituri cumulate sunt inferioare plafonului de 6 salarii minime (19.800 lei) atunci nu are obligatii privind CASS si nici obligatia depunerii declaratiei unice.
Daca veniturile se incadreaza in plafonul de 6-12 salarii minime, se depune declaratia unica si se datoreaza CASS la plafonul de 6 salarii, adica 1.980 lei.
Daca veniturile sunt in intervalul 12-24 salarii minime, se datoreaza CASS la plafonul de 12 salarii minime.
Daca veniturile depasesc 24 de salarii minime, se datoreaza CASS la plafonul de 24 salarii minime.

Important privind contributia la sanatate la veniturile din investitii:
Se cumuleaza veniturile nete, adica diminuate cu impozitul pe venit, pentru comparare cu plafoanele existente?
Se iau in calcul veniturile nete: art.170 alin.(2) lit c)Cod fiscal ” Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h), după cum urmează:….c) venitul şi/sau câştigul net din investiţii, stabilit conform art. 94 – 97. În cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele încasate, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele încasate..”.